2015. július 28., kedd

Kelly Oram - Szívzűrterápia strébereknek


Borító és fülszöveg: Avery gyakorlatilag születése óta szerelmes a legjobb barátjába. Aidennek ugyan fogalma sincs erről, a lány mégis vígan tervezgeti közös jövőjüket. Egész addig, amíg a srác közli, hogy baarátnője van… Mit lép erre a stréber Avery? Hát igazi kocka módjára a tudományba menekül: egy sor társadalmi kísérlettel akarja ­bebizonyítani, hogy az összetört szív csak akkor gyógyul be, ha az ember előbb túljut a gyász hét fázisán. Csakhogy a kivitelezéshez szüksége van egy független külső megfigyelőre — itt lép a képbe Aiden bátyja. A csöppet sem stréber Grayson olyan dolgokra veszi rá a gátlásos lányt, amiket korábban álmában sem mert volna megtenni. A suli alfahímje és a legnagyobb stréber egyre több időt tölt együtt — persze kizárólag a tudomány érdekében! —, és közben egy egészen új kísérlet veszi kezdetét…


Kiadó: Móra (LOL szekció)
Kiadás éve: 2014
Terjedelem: 232 oldal
Sorozat: -
Előzmény: -
Műfaj: YA

Annyi jó véleményt olvastam már erről a könyvről, bár ettől függetlenül is el akartam olvasni. Most végre jutott rá időm, hát vágjunk bele:

Avery Shaw nem más, mint egy 16 éves lány, aki születése óta ismeri, és szereti Aiden Kennedyt. Legjobb barátok, az édesanyjaik már a terhestornán is lehányták egymást, onnantól pedig elválaszthatatlanokká váltak. (Ez annyira eredeti ötlet volt, imádtam.)
Éppen készülnek a szilveszterre, mikor Aiden felrobbant egy óriási bombát, miszerint távolságot akar tartani Avery-től, és a saját életét élni. Ekkor Avery összeomlik. Nagyon. Fontos lenne ismertetni talán, hogy a lány pánikbeteg, hajlamos a depresszióra, és elég nehezen tud hazudni, Aiden mégis magára hagyja. (Pedig láthatóan szenved.)
Amikor a lányt elkezdi kutatni az anyja, zokogva befut az első ajtón, amit talál, egyenesen a fürdőszobába jut, ahol Aiden bátyja, Grayson éppen zuhanyzik. Mikor az anyukája felér az emeletre, pánikolva befut még Grayson mellé is, a kádba, akinek vállán, miután édesanyja elmegy, kisírja magát.
Innentől Grayson-ban valami ösztön felébred, mely miatt meg akarja védeni, és segíteni Averyt.

Véleményem szerint egyedi, és meglehetősen jó ötlettel indul a könyv. Az első 80 oldal maga volt a tökély, bár utána sem raktam le, de akkor már idegesített kicsit Avery szellemi vaksága.
Az írásmód kellemesen magával ragadott, a viccek pedig mindig jókor jöttek, és tényleg jók voltak, amit külön bírtam.

A karakterek át voltak gondolva, Avery különcségét pedig külön imádtam. A lány igazán egyedi lett, és jártas is volt bizonyos betegségekben, amelyek újabban kezdenek elhatalmasodni társadalmunkon. Külön piros pont azért, mert Avery nem csak egy stréber és félénk lány lett. A karakterek fejlődése a helyén volt, egyedül talán Grayson alakja lett számomra hiteltelen.
A mellékszereplők tipikus komolytalan tinik voltak, de ugyancsak produkáltak egyedi személyiségjegyeket. Azt gondolom, hogy ilyen egy jól megírt YA könyv.

És most a negatív oldal:
Avery betegségei kicsit kezdetlegesnek tűntek számomra. Egy igazi pánikbeteg nem így viselkedik. Sokkal rosszabb, és elviselhetetlenebb az élete annál, mint amit a könyv során a lány átél. Emiatt inkább csak szégyenlősnek tűnt számomra, mint betegnek. A depressziója pedig zavart, ugyanis senki nem akart rajta segíteni. Ha Grayson igazából az az alfahím lett volna, mint akinek beállították, szerintem képes lett volna elolvasni két oldalt erről a betegségről, és a lehetséges megoldásokról, de ő még mérges is lett Averyre, nem segítette.
Na igen, Grayson. Nagyon édesen volt megfogalmazva az egész része a könyvben, de nekem senki ne akarja beadni, hogy a valóságban is így viselkedik egy 18 éves sportoló. A kezdetekkor még igen, pontos az az elvárható viselkedés, de a hősszerelmes szerep kicsit el lett túlozva, emiatt hiteltelenné vált számomra.

Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy aranyos szerelmi történetet olvasni, vagy végre találni egy könyvet, ahol a fiú hamarabb szeret bele a lányba. Olvastatja magát a történet, és pár órára tökéletesen ki tud kapcsolni.


Kedvenc karakter: Pam, Chloe
Legrosszabb karakter: Aiden
Legjobb a könyvben: a fürdős jelenet
Legrosszabb a könyvben: a múzeumos jelenet
Borító: 5/3
Cím: 5/4
Az egész: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése