2015. január 31., szombat

Rick Riordan: The Lost Hero - Az elveszett hős

Borító és fülszöveg:
Percy Jackson visszatér… Vagy mégsem? Ugyanis minden nyom nélkül eltűnik a Félvér Táborból. Annabeth égre-földre keresi kedvesét, egyelőre eredménytelenül. Ám ugyanolyan rejtélyesen, ahogy Percy felszívódik, feltűnik egy Jászon nevű srác, aki semmire sem emlékszik a múltjából, viszont nagyon sokat tud. Például a küldetésekről, és – csak úgy mellékesen – folyékonyan beszél rómaiul, hogy a farkas-pótszülőkről már ne is beszéljünk…
Elhangzik egy újabb prófécia, és kezdetét veszi egy újabb küldetés – most már Jászon vezetésével. Közben kiderül néhány furcsa dolog… Jászonról is. Tényleg létezik egy másik Félvér Tábor, ahol a római istenek gyermekei nevelkednek, akik halálos ellenségei a görög félvéreknek? És a kedves olimposzi szülők vajon miért nem merik hallatni isteni hangjukat? Ki ejtette foglyul Hérát, az istenek hisztis, undok és bajkeverő királynőjét? Megéri kockáztatni érte az életüket?
Megtudod, csak kövesd kedvenc íród kedvenc hőseit a leges-legújabb és legkockázatosabb küldetésre!

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2014
Terjedelem: 544 oldal
Sorozat: The Heroes of Olympus
Előzmény: A Percy Jackson és az Olimposziak sorozat az előzmény, nem egy sorozat, de szerintem érdemes elolvasni először azt.
Műfaj: fantasy

Ugye az már mindenkinek leesett, hogy keményen a görög mitológiára épül ez az egész, szóval érdemes otthon lenni a témában. Viszont, mi van akkor, ha maguk a szereplők sem tudnak sok mindent? Például, hogy kik is ők?


Hirtelen felbukkant egy srác - Jason -, akiről a barátai azt hiszik, hogy velük töltötte az utóbbi pár hónapját, de erre a fiú nem emlékszik. Ott kezdődnek a gondjaik, hogy még aznap rájuk támadnak Dylan haverjai, és elviszik az edzőjüket, aztán felbukkan egy ijesztő külsejű csaj, egy fura sráccal, és egy lebegő szekéren elviszik őket a félvér táborba. Közben Jason elkezd latin nevekkel dobálózni, ezzel a furcsa társaságból is kitűnik. Ó, hogy miért furcsák? Félvérek. Félig istenek. Mindannyian. Azonban, mint az a fülszövegben is olvasható, nekik erről halvány fogalmuk sem volt, bár Jason mégis tud dolgokat. Latinul. És nem emlékszik a múltjára.


A félvér táborban folytatódnak a gondok, komplikáltabbá válik a már amúgy sem egyszerű helyzet, és az új hőseinknek alig pár nap áll rendelkezésükre, hogy megmentsék a világot, aminek kulcsa nem más, mint Héra kiszabadítása.


Eközben a szereplőink kezdenek bemutatkozni, igazán egymásra szorulnak, és segítik egymást, és a végén egy jól összeszokott triumvirátussá válnak.

Ami külön tetszett, hogy végre nem vált pótkerékké a harmadik tag. Sokszor Leon múlt az egész küldetés sikere. Jason, mint karakter sokszor nem érte el az elvárásaimat, a folytonos kételkedésével, és vezetőhöz nem méltó viselkedésével, de a jobb pillanatai miatt megkedveltem, bár nem egy Percy Jackson a fiú.

Akire külön, hosszabban kitérnék, az Piper. Megértem, hogy Rick mit akart vele elérni: új színben feltüntetni Aphrodité leszármazottait, sőt magát az istenséget is. Ez nem jelenti azt, hogy egyet is értettem vele. A lány fölöslegesen aggodalmaskodott, semmi kiemelkedőt nem nyújtott, és még el is akarta árulni a srácokat. Aztán, amikor erre fény derül, inkább mégis hátrahagyná az apját. Nem találtam olyan tulajdonságokat benne, amik alapján Annabeth méltó utódja lehetne. Mert őszintén, mit tett az egész könyv alatt? Sápítozott, hogy ő szereti Jasont, és nem akarta elfogadni, hogy nem ismeri igazán. Aztán a nagy hókuszpókuszok hatására dögös csajjá változott, néha a hangjával bódított el embereket, de közben még magában sem bízott. Nagyon remélem, hogy gigantikus személyiségfejlődésen fog átmenni, mert ha engem kérdeztek, nála idegesítőbb karakterrel is rég volt dolgom.

Az író humora nagyon jó volt, szinte minden oldalon találkoztam egy viccel, ami igazán feldobta a dolgokat, nem egyszer nevettem annyira, hogy a könnyem is kicsordult.

Látszik, hogy még nagy dolgokra hivatottak ők hárman, és biztos vagyok abban is, hogy a következő részek csak jobbak lehetnek ennél, már várom a Neptunus fiát, ami megint csak Percyről fog szólni, és az ő küldetéséről ott, ahol az anyafarkas is él.

Ha van, aki szerette a Percy Jackson sorozatot, annak bátran ajánlom, bár szerintem aki azokat a könyveket olvasta, már rég kivégezte ezt is. Akkor is ajánlom, ha Percy után csak csalódás lehet ez, hiszen a következő kötetben megint kapunk Percyből, nem is keveset.


Kedvenc karakter: Gleeson Hedge

Legrosszabb karakter: Piper
Legjobb a könyvben: Jasonben a vezető szellem, amikor emléktöredékek jutnak eszébe, felkeltették a figyelmemet ezek a részek.
Legrosszabb a könyvben: Amikor Piper ott van abban a boltban Jasonnel meg Leoval, de nem tudja tudatukra ébreszteni őket.
Borító: 5/5
Cím: 5/4.5
Az egész: 5/4

1 megjegyzés:

  1. Én kedveltem Pipert itt is, de a sorozat többi részében szerintem sokkal szimpatikusabb lesz.

    VálaszTörlés